Over verslaving

Wat is verslaving eigenlijk? Er zijn allerhande definities en omschrijvingen van wat nu precies een verslaving is.

Wij houden het graag praktisch:

je bent verslaafd als je afhankelijk bent van ‘iets’ of een ‘gewoonte’ en als die afhankelijkheid je de grip op je leven ontneemt.

De meeste mensen houden van een goede kop koffie. Sterker nog, we hebben het ‘nodig’. “Eerst even een bakkie, anders kom ik niet op gang.” En we kennen genoeg mensen die de halve stad afreizen als ze op zondag geen koffie meer in huis hebben. Alhoewel al deze mensen afhankelijk zijn van hun kopje koffie, ontneemt het ze nauwelijks de grip op het leven. Dat is bij jou wel anders.

We weten uit ervaring dat ‘een beetje’ verslaafd niet echt bestaat. Ook al heb je je baan misschien nog. En ook al merken je vrienden het misschien niet eens. Je richt je leven in naar je verslaving. En dat staat je ontwikkeling volkomen in de weg.

Verslaafd aan?

Je kunt verslaafd zijn aan ‘middelen’ of aan ‘gewoonten’.

Bij ‘middelen’ moet je denken aan stimulerende middelen zoals cocaïne, sigaretten en soms ook medicijnen, en verdovende middelen zoals drank.

Onder ‘gewoonten’ kun je bijvoorbeeld gokverslaving, eetverslaving, werkverslaving, sexverslaving en dergelijke rekenen.

Bel of mail ons. We kunnen je helpen.